× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

KOMENTÁR: Slovan po výmene trénerského štábu.


04.03.2021

Klub z hlavného mesta Slovenska prežíva veľmi vydarenú sezónu, o čom svedčí aj postavenie v tabuľke. Síce sa „belasí“ momentálne nachádzajú na štvrtom mieste, no na lídra z Popradu strácajú iba dva body. Slovanisti predvádzali pekný hokej už od samotného štartu ročníka 2020/2021, preto bolo pomerne veľkým prekvapením, keď sa v druhej polovici januára ich vedenie rozhodlo vymeniť šéfa lavičky. Romana Stantiena nahradilo duo Róbert Döme – Marián Bažány. Od toho momentu už ubehli necelé dva mesiace, a tak si môžeme zrekapitulovať, čo u nich za ten čas udialo.

 

Najhoršia séria od roku 2005

Začnime rovno zostra. Bratislavčanom sa vo februári podarilo niečo, čo sa im naposledy prihodilo pred necelými 16-timi rokmi. Na svojom ľade prehrali 4 extraligové duely v rade, keď postupne nestačili na Banskú Bystricu, Michalovce, Poprad a Miškovec. Vzhľadom na to, že zápasy sa počas celej sezóny hrajú bez prítomnosti fanúšikov, výhoda domáceho celku nie je až tak citeľná, ale aj napriek tomu je to pre „belasých“ niečo atypické. Túto negatívnu šnúru však už medzičasom dokázali pretrhnúť, a to konkrétne nedeľňajšou výhrou v derby proti Košiciam. Bez výčitiek môžeme vyhlásiť, že takáto situácia sa u nich tak skoro nezopakuje, no aktuálne to novej trénerskej dvojici Döme – Bažány pri budovaní si renomé rozhodne nepomohlo.

 

Hviezdne posily

Slovanistická súpiska jednoznačne patrí medzi tie papierovo najsilnejšie v Tipos extralige. Aj keď sa v nej oproti pôvodnej verzii zo začiatku sezóny urobilo viacero zmien, na sile to však „belasým“ neubralo, skôr sa ešte posilnili. Dôkazom toho sú aj ich posledné dve akvizície, ktoré môžeme bez okolkov označiť za hviezdne. Presnejšie sa jedná o brankára Kristersa Gudlevskisa a útočníka Anthonyho Pelusa. Obaja títo hokejisti majú bohaté skúsenosti so svetovými top ligami, no bližšie o ich kariére sme sa už dávnejšie rozpísali v našom zoome. Prvý menovaný tvorí momentálne s Tylerom Parksom zrejme najlepší brankársky pár v našej najvyššej súťaži, prakticky ani nie je jasné, kto z nich bude v play-off prvou voľbou trénerov, avšak disponovať takýmito dvoma kvalitnými strážcami svätyne je u nás málo vídané, a práve to môže byť pre Bratislavčanov kľúč k úspechu. Možno o niečo ťažšie to bude s druhým spomínaným. Kanadský forvard je preslávený najmä ako tvrdý hráč a bitkár, na Slovensku chce ale podľa vlastných slov ukázať, čo v ňom naozaj je. Zatiaľ sa mu to určite nedarí podľa jeho predstáv. Síce od realizačného tímu dostáva množstvo priestoru na ľade, no v piatich zápasoch zaznamenal len jeden gól. Uvidíme, či sa do konca základnej časti poriadne rozbehne, ak nie, tak určite by mu nerobilo problém vrátiť sa k svojej povestnej „špinavej práci“.

 

zdroj: Projekt Timeout (Denis Sivák)

 

Prehra s Liptákmi

Okrem vyššie spomínanej nelichotivej šnúry museli fanúšikovia „belasých“ prekusnúť ešte jedno nečakané zakopnutie, a to v podobe straty všetkých troch bodov na Liptove, kde pri deväťgólovej prestrelke ťahali s domácimi za kratší koniec. Liptovský Mikuláš je už od úvodných kôl na chvoste tabuľky, viacero tímov si z neho robí trhací kalendár a inak tomu nemalo byť ani 29.1. Nuž, hokejový osud je nevyspytateľný, a potvrdilo sa to aj v tomto prípade. Jasne favorizovaný Slovan možno mierne podcenil družstvo spod Tatier a zrodilo sa jedno z najväčších prekvapení aktuálneho tiposextraligového ročníka, ktoré je pre Liptákov o to vzácnejšie, že klub z hlavného mesta porazili prvýkrát od ich návratu do našej najvyššej súťaže. 

 

Svitá im na lepšie časy?

Slovan Bratislava nezažíval po nástupe nových trénerov práve najvydarenejšie obdobie, ale aj vďaka zaváhaniam svojich najväčších konkurentov má ešte stále možnosť kvalifikovať sa do play-off z prvého miesta. Do konca základnej časti nám ostáva už iba šesť kôl a sme zvedaví, ktorú priečku budú Bratislavčania na jej konci okupovať. Ťažko vybojovaná výhra v Detve a porážka Košíc v najprestížnejšom slovenskom derby môžu byť pre celú kabínu tou ideálnou morálnou vzpruhou, ktorá ich nakopne k výrazne presvedčivejším výkonom.

 

autor: Kamil Schreiber | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY